Salon de l'Art de vivre

Regio

Op 10 minuten rijden van het Landgoed vind je het bekende “Canal du Nivernais”, waar je uitgebreid kan fietsen, wandelen, kanoën en vissen.

Gezellige marktjes en brocantes

In de buurt van het Manoir liggen vele dorpjes en stadjes waar het gezellig toeven is. Bijna overal zijn er weekmarkten met reginale producten. De locale wijnboeren bieden vol trots hun wijnen aan om te proeven en natuurlijk te kopen.

Maar ook gewoon rondkuieren zonder iets te hoeven is juist heerlijk! Bij voldoende belangstelling kunnen wij op het Manoir een wijnproefavond organiseren. Hierbij maak je kennis met de betere wijnen, rosé’s en cremantes uit de omgeving. Op feestdagen en tijdens de weekends, is het gezellig rondkuieren op authentieke brocantes en rommelmarkten.

Op feestdagen en tijdens de weekends, is het gezellig rondkuieren op authentieke brocantes en rommelmarkten.

De Bourgondische wijnhoofdstad Beaune

Vanuit het Manoir is de wijnhoofdstad Beaune goed bereikbaar evenals het stadje Avallon en Vézelays (werelderfgoed). De Bourgondische wijnhoofdstad Beaune is zeker een bezoek waard. Beaune is een klein stadje met zo’n 23.000 inwoners. Het ommuurde centrum is zeer goed bewaard gebleven en een lust voor het oog. Je kunt over deze stadsmuren lopen, dan kom je de versterkte torens tegen en kun je van bovenaf een blik werpen op herenhuizen uit de 15e en 16e eeuw. Het Hôtel-Dieu met het bekende en schitterende mozaiekdak is de belangrijkste bezienswaardigheid maar ook het gezellige centrum maakt Beaune een ware trekpleister

Markt in Beaune

Op zaterdag is het markt in Beaune. Het gebied rond de markt is goed voor een gezellig terrasje of restaurant. De vele kleine winkels zijn een genot om langs te lopen of even naar binnen te gaan

Werelderfgoed Vézelay

Vézelay staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. En niet voor niets: de Sainte Marie-Madeleine basiliek hoog op de heuveltop biedt een prachtige aanblik. Vézelay is tegenwoordig een toeristische trekpleister waar kunstenaars en schrijvers hun sporen hebben nagelaten. In de hoofdstraat vind je allerlei leuke zaakjes met antiek, kunst en curiosa. Ook kun je het museum Zervos bezoeken. Je vindt het in het woonhuis van de overleden schrijver Romain-Rolland. Het museum heeft schilderijen en sculpturen van 20e-eeuws kunstenaars zoals Picasso, Miro, Kandinsky en Giacometti.

Andere Trekpleisters

Andere plaatsen die je kunt bezoeken: Het Boeddhistische centrum Paldenshangpa in La Boulaye

Boedhistische temple in La Boulaye

Vliegangst maar toch in retraite willen in een boeddhistische tempel? Ook dat kan in de Bourgogne. En dat al 40 jaar want in 1974 werd het boeddhistische centrum Paldenshangpa opgericht. Het centrum is gehuisvest in La Boulaye dus te midden van het glooiende Bourgondische heuvellandschap stuit je plotseling op deze boeddhistische tempel.

Temple des mille Bouddhas

Wij vonden het leuk om de tempel van de duizend Boeddha’s te bezoeken. Het is een enorm bouwwerk dat verrezen is op het landgoed. Het oorspronkelijke kasteel wordt letterlijk en figuurlijk naar de achtergrond gedrongen. De tempel bestaat uit drie niveaus welke het lichaam, het woord en de geest symboliseren van alle Boeddha’s. De tempel, gebouwd onder toezicht van een Tibetaanse Lama en een Franse architect is in 1987 ingewijd.

De tuin en het terras zijn gedecoreerd met de felgekleurde vlaggen typerend voor Boeddhistische bouwwerken. Loop zeven rondjes om de stoepa heen en draai de gebedsmolen rond. Doe dat wel met respect, het is immers een religieuze locatie. De sfeer binnen het centrum is heel gemoedelijk door alle vrijwilligers die er een tijdje meedraaien en allerlei huishoudelijke klusjes doen. De tempel van de duizend Boeddha’s is misschien niet een typisch Bourgondisch uitstapje maar weerspiegelt wél de veelzijdigheid van de Bourgogne.

Changemois: the gotic art project of Donald Russell

Changemois, waar de 90–jarige Donald Russell met zijn zoon een kasteel aan het bouwen is volgens de methodes en principes van de Gothische Golden Rule. Deze toegewijde man heeft alle stenen zelf gehakt en alle bouwkundige elementen zelf uitgetekend en gemaakt. Voor een rondleiding wordt een kleine bijdrage gevraagd die vervolgens weer gebruikt wordt voor de aankoop van materiaal.

Op het Manoir is meer informative voorhanden zoals folders en kaarten van de omgeving.

Klik changemois.fr voor meer informatie